Konferencja - 17 lutego

Sesja plenarna
8.30 - 9.00 | 30min
Breakout session - Poznajmy się

Uczestnicy przybywający w Internecie na konferencję zostaną podzieleni na kilkuosobowe grupy (losowo) po to, by w bezpośredniej rozmowie za pomocą nowoczesnych systemów wideokonferencyjnych, mogli chwilę porozmawiać i dowiedzieć się: (1) skąd przybyli, (2) co ich zachęciło do udziału w HR Data Forum - czego chcieliby się dowiedzieć i czego na konferencji szukają, (3) czym sami mogliby się podzielić z innymi.

Przy okazji wcześniejsze pojawienie się uczestników pozwoli im sprawdzić funkcjonowanie sprzętu i oprogramowania po stronie użytkownika, poznać interfejs konferencji, zrozumieć ''jak wszystko działa''

Sesja plenarna
9.00 - 9.10 | 10min
Otwarcie konferencji
Sekretarz Rady Programowej HR Data Club, Dyrektor ds. rozwoju
Evention
SESJA PLENARNA | 9.10 - 11.10 | 120min
9.10 - 11.10 | 120min
SESJA PLENARNA
Sesja plenarna
9.10 - 9.30 | 20min
Hybrydowy Paradoks – czyli czego się nauczyliśmy w nowej rzeczywistości
Członek Rady Programowej HR Data Club, Dyrektor Personalny, Członek Zarządu
Grupa Żywiec
Sesja plenarna
9.35 - 9.55 | 20min
Transformacja działu HR – droga do data-driven HR

Jak wykorzystujemy dostępne dane w projektowaniu zmian i transformacji kulturowej na przykładzie wdrożenia hybrydowego modelu pracy w Orange Polska. Czy modele analityczne pomogły w zmniejszeniu obaw pracowników i menedżerów ? Predykcja rotacji - czy to narzędzie jest wykorzystywane w biznesie? Na przykładzie use case'ów.

Członek HR Data Club, Menadżer ds. Efektywności
Orange Polska
DEBATA
Sesja plenarna
10.00 - 10.40 | 40min
Strategiczna rola danych HR w relacjach z biznesem

Oparcie na twardych dowodach w postaci danych czynią HR wiarygodnym partnerem zarządu oraz biznesu. Nowoczesne narzędzia pozwalają analizować coraz więcej obszarów, też tych, które do tej pory były trudne do zmierzenia. Teraz to tylko kwestia dostępności narzędzi, kompetencji zespołu i umiejętności pokazania posiadanych danych. Jak więc wykorzystać analitykę HR do realizacji globalnej strategii organizacji? W jaki sposób rozwiązania IT dla HR mogą wspierać budowanie przewagi konkurencyjnej organizacji? Jakie narzędzia warto wybrać?

Moderator:

Sekretarz Rady Programowej HR Data Club, Dyrektor ds. rozwoju
Evention

Paneliści:

Członek HR Data Club, HR Manager
People Can Fly

 

Data & Business Intelligence, Manager
PwC Polska
Członek HR Data Club, HR Director Poland & Baltic States
Bonduelle
Dyrektor ds. personalnych
Hochtief Polska
Sesja plenarna
10.45 - 10.55 | 10min
Premiera wyników III edycji Badania Analityki HR

Czy działy HR odrobiły zeszłoroczną lekcję i liczą się bardziej niż rok temu? Czy częściej opierają rekomendacje na danych? Ilu powinniśmy mieć w firmie pracowników payrollu, HR Business Partnerów, rekruterów i innych HR-owców, żeby nie przeciążać ich pracą? Dlaczego firmy nie publikują widełek płacowych i jak wiele z nich pracuje w metodologii agile?
Na te i wiele innych pytań odpowiedzą wyniki III edycji Badania Analityki HR 2021, którego premierowe wyniki pokaże Ania. W badaniu można wziąć udział jeszcze do 31 stycznia na policzHR.pl.

Założycielka
HRrebels
Sesja plenarna
10.55 - 11.10 | 15min
Przerwa kawowa
SESJE RÓWNOLEGŁE | 11.10 - 15.25 | 255min
11.10 - 15.25 | 255min
SESJE RÓWNOLEGŁE
ŚCIEŻKA I
ŚCIEŻKA II
Ścieżka I
11.10 - 11.30 | 20min
Automatyzacja procesu harmonogramowania czasu pracy z wykorzystaniem algorytmów genetycznych
Właściciel
QTI
Ścieżka II
11.10 - 11.30 | 20min
Jak przekonać do siebie kandydata dzięki KPI rekrutacyjnym?
Country Manager
softgarden e-recruting
Ścieżka I
11.35 - 11.55 | 20min
Cykliczna analiza potencjału menedżerskiego w organizacji
HR Business Partner
DHL Parcel Polska
HR Business Partner
DHL Parcel Polska
Ścieżka II
11.35 - 11.55 | 20min
Wykorzystanie modeli regresyjnych w analityce danych HR - studium przypadku
Członek Rady Programowej HR Data Club, Właściciel
HRM Academy
Ścieżka I
12.00 - 12.20 | 20min
Wskaźniki w strategii Employer Brandingowej – jakie wybrać i dlaczego?
Talent Acquisition & EB Executive
Philip Morris Polska Distribution
Ścieżka II
12.00 - 12.20 | 20min
Jak dzięki BI wprowadzić zarządzanie absencjami na wyższy poziom na przykładzie Absence Reporting Tool w AXA XL
HR Projects Coordinator
AXA XL
Automation and Process Excellence Associate Consultant
AXA XL
Ścieżka I
12.25 - 12.45 | 20min
BI – praktyczne wykorzystanie do automatyzacji analityk i wspierania procesów decyzyjnych
Dyrektor Centrum Obsługi i Rozliczeń
Orange Polska
Ścieżka II
12.25 - 12.45 | 20min
Zwinne podejście do analiz HR - jak przygotować analitykę na nagłe zmiany?

Obecnie w HR mamy do czynienia z olbrzymią ilością danych z różnych systemów i plików. Jak być gotowym na nagłe zmiany i zachować zwinność? O roli hurtowni i narzędzi BI w zarządzaniu danymi.

Ekspert ds. Danych i Systemów HR
PLAY
Ścieżka I
12.50 - 13.10 | 20min
Czym jest sztuczna inteligencja (AI) i jak może pomóc w optymalizacji procesów biznesowych
Dyrektor Biura Projektów i Inteligentnej Automatyzacji
Neuca
Ścieżka II
12.50 - 13.10 | 20min
Nowoczesne i tradycyjne metody analizy danych HR - 3 case studies z Allegro
Senior People Data Scientist
Allegro
Przerwa
13.10 - 14.00 | 50min
Przerwa obiadowa
Ścieżka I
14.00 - 14.20 | 20min
Zatrudnij robota. Uwolnij się od żmudnej i monotonnej pracy
RPA/Power Automate Developer
Neuca
Ścieżka II
14.00 - 14.20 | 20min
Dane rynkowe w zarządzaniu wynagrodzeniami
Compensation & HR Analysis Manager
PEPCO Europe
Ścieżka I
14.25 - 14.45 | 20min
Od analizy danych do zaangażowania pracowników
HR Business Partner
DHL Parcel Polska
Ekspert ds. Procesów HR
DHL Parcel Polska
Ścieżka II
14.25 - 14.45 | 20min
Jesteś mądrzejszy niż Twoje dane – o roli krytycznego myślenia w procesie weryfikacji poprawności danych
Adiunkt
Społeczna Akademia Nauk
Ścieżka I
12.50 - 13.10 | 20min
BI, RPA, AI, chatboty – narzędzia automatyzacji analityki HR
Ścieżka II
Heterogeniczne środowiska pracy a jakość danych – jak łączyć dane z rozmaitych systemów?
Ścieżka II
14.50 - 15.10 | 20min
Wskaźniki kontrolingu personalnego – jakie brać pod uwagę?
14.50 - 15.10 | 20min
Przerwa kawowa
SESJE ROUNDTABLES | 15.10 - 16.10 | 60min
15.10 - 16.10 | 60min
SESJE ROUNDTABLES

Równoległe dyskusje to element konferencji angażujący wszystkich uczestników. Ta sesja ma kilka celów. Po pierwsze, bezpośrednią wymianę opinii i doświadczeń w ramach konkretnego zagadnienia, interesującego daną grupę uczestników. Po drugie – możliwość spotkania i rozmowy z prowadzącym dane roundtable – wybraliśmy bowiem do ich prowadzenia osoby o dużej wiedzy i doświadczeniu. Sesja roundtables to bardzo szerokie spektrum tematów i bogate grono ekspertów w roli prowadzących – tak, aby każdy uczestnik konferencji mógł znaleźć interesującą go najbardziej dyskusję i poznać w ten sposób innych uczestników zainteresowanych tą samą tematyką.

Roundtable
Procedura zgłaszania naruszeń prawa przez sygnalistów w świetle RODO

Ochrona danych sygnalisty – jak bardzo w interesie pracodawcy jest, aby była realna, i jak można ją zapewnić? Potencjalny sprawca naruszenia – jak sprawić, żeby sprawę wyjaśnić, ale nie uczynić mu „krzywdy”? Outsourcing kanału zgłaszania naruszeń – czy to się może udać?

Ekspert ds. ochrony danych
ODO 24
Roundtable
Benefity w dobie pandemii – czego oczekują pracownicy i jak zarządzać benefitami?

Benefity pracownicze w post pandemicznej rzeczywistości - łagodna ewolucja czy drastyczna rewolucja? Przegląd aktualnej oferty benefitowej w firmie - od czego zacząć? Rola HRowca w procesie przeglądu benefitów - dobra wróżka, czy raczej uzbrojony w narzędzia analityczne strateg? Jak proaktywnie i elastycznie reagować na zmieniające się potrzeby pracowników w zakresie naszej aktualnej oferty benefitowej?

Członek Rady Programowej HR Data Club, HR Director
Carlsberg Shared Services
Roundtable
Jak radzić sobie z globalizacją rynku w dobie pracy zdalnej / hybrydowej?

Czy doświadczacie zjawiska odpływu Top Talentów do pracy w innych firmach niezlokalizowanych w Polsce? Jaka to jest skala, jakich stanowisk dotyczy? Co oprócz pracy zdalnej (brak biura w PL) i europejskiego/światowego wynagrodzenia oferują te firmy a co sprawia, że nasze Top Talents do nich odchodzą? Jak zatrzymać najlepszych w organizacji wobec takich wyzwań. Co działa? A co kompletnie się dzisiaj już nie sprawdza?

Członek Rady Programowej HR Data Club, Senior HR Manager
Allegro
Roundtable
Jak budować zaangażowanie pracowników w procesy, których wdrożenie może skutkować redukcją etatów
Członek HR Data Club, Dyrektor ds. Personalnych i Komunikacji Wewnętrznej
DHL Parcel
DEBATA
Sesja plenarna
16.10 - 16.40 | 30min
Jak rozmawiać z pracownikami o zmianach wynikających z wejścia w życie Polskiego Ładu

W jaki sposób komunikować pracownikom zmiany, które nie są inicjowane przez Zarząd, ale wynikają ze zmian przepisów i mają istotny wpływ na pracowników? Jak dział HR może pomóc zrozumieć wpływ tych zmian na ich wynagrodzenia, czy status zatrudnienia? Jakich narzędzi można do tego użyć? O tym porozmawiamy na zakończenie konferencji.

Moderator:

Sekretarz Rady Programowej HR Data Club, Dyrektor ds. rozwoju
Evention

Paneliści:

Członek HR Data Club, HR Director
Siemens

 

Członek Rady Programowej HR Data Club, HR Director
Carlsberg Shared Services

 

Członek HR Data Club, HR Director
Unum Życie TUiR
Sesja plenarna
16.45 - 17.00 | 15min
Zakończenie konferencji
Sekretarz Rady Programowej HR Data Club, Dyrektor ds. rozwoju
Evention

Spotkanie wieczorne - na żywo!

Zapraszamy na spotkanie wieczorne, gdzie nie zabraknie dobrego jedzenia i napojów, i gdzie będzie można ze sobą porozmawiać jak „za starych dobrych czasów”. Więcej szczegółów już wkrótce!

Warsztaty - 18 lutego

Zapraszamy na fakultatywne warsztaty, które pozwolą Państwu pogłębić treści, które zostaną zaprezentowane podczas konferencji.

Warsztaty
10.00 - 11.30 | 90min
Jak przygotować proces rekrutacji spełniający oczekiwania pracodawcy i kandydata
Sales Manager
softgarden e-recruiting
Country Manager
softgarden e-recruting

Strefa Wiedzy

Wystąpienia poza agendą, dostępne w modelu "na żądanie"

Strefa Wiedzy
Utrzymanie rotacji pracowników na pożądanym poziomie poprzez działania rozwojowe
Ekspert ds. szkoleń i rozwoju
DHL Parcel Polska
Strefa Wiedzy
Projektowanie ochrony danych w procesach HR
Adwokat, Specjalista ds. ochrony danych
ODO 24
Strefa Wiedzy
Nowe rozwiązania benefitowe stymulujące efektywność pracownika i wzmacniające wizerunek pracodawcy
Product Manager, New Business Development
Sun & Snow

HR DATA FORUM 2022

17 lutego 2022
www.hrdataforum.pl

ORGANIZATOR KONFERENCJI

Evention sp. z o.o
Rondo ONZ 1
Warszawa, Polska
www.evention.pl

KONTAKT

Weronika Warpas
m: +48 570 611 811
e: weronika.warpas@evention.pl

© 2022 | Strona korzysta z plików cookies. Przeglądanie strony oznacza akceptację.